Henkisiä harjoituksia 2.

TEE HYVÄ PÄÄTÖS 

Lue tästä Max’in mietteitä tenniksen henkisen puolen vahvistamisesta. Max on pelannut juniorista asti Evs:ssä. Textin hän kirjoitti vuoden 2004 N’evs lehteen. Teksti on edelleen yhtä ajankohtainen kuin 16 vuotta sitten!

Millainen tennispelaaja olet suunnitellut olevasi vuoden kuluttua? Tämän artikkelin tavoite ei ole sen enempää eikä vähempää, kuin saada sinut uskomaan, että voi mennä edelleen pelaajana merkittävästi eteenpäin. Teethän edes pienen uhrauksen tämän eteen! Lupaan että palkintosi on moninkertainen. Meidän kaikkien haasteena nimittäin on, että totumme nopeasti toteuttamaan itseämme liian matalalla tasolla. Opimme sietämään epävarmaa rystyä tai heikkoa lentopeliä ja jämähdämme totutulle mukavuusalueellemme. Tarvitsemme inspiraatiota ja nostetta päästääksemme jälleen eteenpäin.  

Tässä ehdotukseni: te tietoinen päätös nostaa omaa energiatasoasi ja läsnäoloasi pelikentällä. Olen vakuuttunut, että juuri nämä kaksi asiaa ratkaisevat voittajan olipa kyse Ranskan avoimista tai pelistä kaverin kanssa EVS: hiekkanurmella. Hän, jolla on enemmän energiaa ja joka kykenee olemaan pelissä läsnä, lopulta voittaa.  

Kiroilun ja äänekkään tuskailun määrän perusteella voi olettaa, että keskivertopelaajalla hupenee tonneittain energiaa taivaantuuliin. Opettele irtoamaan nopeasti voitetuista ja hävityistä pisteistä. Käännät vaan selkäsi ja annat pisteen mennä. Ei sen kummempaa. Hyväksy myös, että lyönti ei aina kulje. Treenaa puutteitasi ja mieti mitä voit tehdä, vaikka joku osa pelistäsi olisikin puutteellinen. Huomaa, että tämä ei millään tavalla alistumista vaan taitoa elää pelin rytmissä.  

Ekonomisen energiakäytön perusta on vähentää omia ajatuksia. Mitä vähemmän ajatuksia sinulla on, sitä fiksummin pelaat. Harjoittele siis kurinalaisesti kontrolloimaan tunteitasi ja ajatuksia, jotta kallisarvoinen voima ei mene taisteluun itsesi kanssa tai olosuhteita vastaan. Älä syytä mailaasi tai tossujasi tai tennisjumalaa. Se helpottaa hetkeksi, mutta estää sinua oppimasta mitä sinun on opittava. 

 Hahaa. Nyt sinulla on ylimääräistä energiaa sijoitettavaksi toisaalle. Suuntaa vapautunut huomiosi pelin tapahtumiin ja palloon. Kysy itseltäsi usein: Mitä pelissä oikein tapahtuu? Mitä vastustaja yrittää tehdä minulle? Mitä minä yritän tehdä vastustajalle? Etsi uteliaana avainta siihen mikä ratkaisee tämän pelin voitoksesi tai mikä oivallus treeneissä saisi varmuuden ja taidon nousemaan uudelle tasolle. Tee työtä ja ruoki peli-iloasi. 

Suosittelen meille kaikille vähemmän murehtimista ja rimpuilua. Tämän toteuttaminen ei edes vie enempää aikaa. Samat treenit ja pelit voi vetää erilaisella asenteella. Oletko ikinä kokeillut kuinka paljon iloa, oppia ja energiaa voit saada yhdestä tenniskentällä vietetystä tunnista irti? 

Energiaa ja läsnäoloa voi treenata. Ulkopuolinen valmentaja on kultaakin arvokkaampi paljastamaan asioita, jolle itse olet sokea. Sinun pitää kuitenkin opetella olemaan entistä parempi valmentaja itsellesi.

Kokeille ja treenaa. Saatat jopa hämmästyä mistä vuoden päästä itsesi löydät. 

Terveisin, Max

Comments are closed.